Recreatie op De Groote Scheere

Landgoed De Groote Scheere is open voor publiek. Het landgoed is een prachtig gebied om wandelend of fietsend te ontdekken. Op het landgoed zijn diverse routes voor jong én oud. Daarnaast kunt u op het landgoed een hapje eten en drinken en de jaarlijkse Oogstdag bezoeken.

Eten en drinken

Pannenkoeken bij De Ganzenhoeve

Pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve is te vinden in een gerestaureerde rijksmonumentale boerderij. De pannenkoekenboerderij is een centraal punt op het landgoed en diverse routes voor wandelaars en fietsers starten of eindigen bij De Ganzenhoeve. De landelijke boerderij heeft een historische uitstraling door de muurschilderingen en oude gereedschappen. De koks van De Ganzenhoeve bakken de pannenkoeken op ambachtelijke wijze.

In de Schuur, achter de pannenkoekenboerderij, kunnen allerlei feesten van 20 tot 100 personen worden gehouden. De Gelagkamer van de boerderij is uitermate geschikt voor kleinere feestjes.

Wandelen en fietsen

Verhalenpad

Het Verhalenpad bestaat uit een route van 5 of 7 kilometer. Tijdens de wandeling leer je veel over de historie, de natuur en cultuur van dit bijzondere landgoed! Langs de route staan informatieborden met mooie en interessante verhalen uit de geschiedenis van het landgoed. Het Verhalenpad is ontwikkeld door een aantal bewoners, vrijwilligers en door de eigenaar van het landgoed. Het Verhalenpad start en eindigt bij pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve.

Kidsbeweegroute

De Kidsbeweegroute is een wandelroute van één kilometer voor en door kinderen. Langs de route staan borden met kindertekeningen van dieren van het landgoed, educatieve weetjes en leuke beweegopdrachten. Zo moet je in ganzenpas of hinkelend op één been de route vervolgen. De Kidsbeweegroute start en eindigt bij pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve.

De opdrachten en de route worden door te dobbelen iedere keer anders!

Fietsen

Ook voor fietsers is de omgeving van het landgoed prachtig! Zo loopt de route van Happen en Trappen langs De Groote Scheere waarbij pannenkoekenboerderij De Ganzenhoeve het hoofdgerecht serveert. De Ganzenhoeve is ook het begin- en eindpunt van meerdere fietsroutes. De route ‘fietsen door Coevorden en omgeving’ van route.nl start ook bij De Ganzenhoeve, net zoals de fietsroute vanuit Coevorden naar Salland. Beide routes lopen langs Landgoed De Groote Scheere.

Jaarlijkse oogstdag

Laatste zaterdag van juli

Ieder jaar vindt de Holthoner Oogstdag op de laatste zaterdag van juli plaats op het oogstterrein van Landgoed De Groote Scheere. Dit evenement trekt duizenden bezoekers. Oude ambachten worden op deze dag weer tot leven gebracht. Zo wordt rogge op traditionele wijze verbouwd en geoogst. Net als vroeger gebeurt dit met de zeis en met bindsters in klederdracht die de rogge verzamelen. Daarnaast tonen vrijwilligers moderne landbouwwerktuigen, waardoor de enorme verschillen met nu zichtbaar worden!

Ga naar de website van Museum Gramsbergen voor meer informatie.